Witajcie:)
Jeśli tak jak my macie ostatnio mało czasu na
przygotowywanie potraw, a tym bardziej deserów ten przepis jest dla Was.
Proste i błyskawiczne ciasto biszkoptowe z waszymi ulubionymi owocami
(możecie użyć mrożonych i dzięki temu piec ciasto przez cały rok).
Potrzebujecie tylko jednej miski i miksera (choć bez niego też ciasto
wyjdzie znakomite). Smakuje pysznie zarówno na ciepło z lodami, bitą
śmietaną, jak i na zimno bez żadnych dodatków. Polecamy:)
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru (możecie użyć brązowego)
125g miękkiego masła
2 jajka
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 jabłka
3/4 szklanki mrożonych jagód (lub innych owoców)
2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160˚C. Tortownicę (u nas o średnicy 24 cm) wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki.
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
3. Do mąki dodaj pozostałe składniki (cukier, masło, jajka, mleko i olejek waniliowy) i utrzyj je na gładką masę.
5. Piecz ok 45-50 min, aż ciasto będzie delikatnie odchodzić od brzegów, a patyczek będzie suchy.
pysznie wygląda bardzo lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńOjeju, wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń